ЗЛАКУСА ДОБИЛА ПРВИ ХОТЕЛ

}
01/07/2024

Ученици БИО ВИКЕНДА израдили више модела “хотела за пчеле”

Неформална група МЛАДИ ЗА СЕЛО реализујући пројекат “ЈЕДАН ЦВЕТ МЕЊА СВЕТ” организовала је за децу школског узраста завршни дан у оквиру своје активности БИО ВИКЕНД. Након одржаних радионица и предавања за децу школског узраста у три сеоске школе (у Злакуси, Стопарима и Чаковини) учесници су имали за задатак да самостално осмисле и израде по својим идејама “хотеле” за солитарне пчеле за које је познато да не живе у заједницама као медоносне пчеле, а веома су важна карика у опрашивању воћа и очувању биодиверзитета.

“Хотели за пчеле” треба да потпомогну тим пчелама које живе самостално да полегу своја јаја како би се излегле будуће солитарне пчеле јер је познато да једна таква пчела има способност опрашивања као 100 медоносних пчела. Иако је познато да се пчеле самице сматрају и дивљим пчелама (јер им за опстанак није потребна човекова помоћ, с обзиром да саме граде своја гнезда у пукотинама у земљи, тунелима, рупама, стаблима трске и другим разним шупљинама), овако постављене кошнице или “хотели за пчеле” само ће им олакшати да пронађу згодно место за полагање својих јаја, а на тај начин их и човек може привући у своје воћњаке.

Након одржаних радионица највреднији су били ученици из Стопара и Злакусе, који су приказали највећи број направљених “хотела”. Највећи “хотел” од њих, креиран у духу старог грнчарског заната, биће постављен на уласку у село Злакусу, надомак “споменика лонцу” где је посађено и цвеће током ЕКО ВИКЕДНА, у оквиру истог пројекта. Овај модел “хотела” дизајнирали су активисти неформалне групе Млади за село, са најмлађима из Злакусе, придржавајући се постављене визије од стране Савета за развој села и Етно удружења “Завичај” која гласи: Злакуса, прво еколошки чисто туристичко село у Западној Србији и балканска престоница грнчарског заната.

Ово је први хотел који је добила Злакуса, као препознатљива туристичка дестинација. Остали “хотели” биће постављени у школско двориште у Стопарима, у Етно парк “Терзића авлија”, као и неке од воћњака у ова два села.

Програм се реализује у оквиру петогодишњег пројекта „Заједно за животну средину“ који спроводе Београдска отворена школа (BOŠ) и Америчка агенција за међународни развој (USAID) у сарадњи са Младим истраживачима Србије (MIS), Међународном унијом за заштиту природе (IUCN), удружењем ENECA, међународном организацијом The Nature Conservancy (TNC) и Америчком привредном комором у Србији (AmCham).

Share This